Gülnara Kerimova organize suçlardan ve yolsuzluktan yargılanacak

Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov’un kızı Gülnara hakkında birçok yolsuzluk davası açıldı

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un kızı Gülnara Kerimova organize suçlardan ve yolsuzluktan yargılanacak.

Babasıyla arası iyi olmayan ve babasının yerinde gözü olduğu söylenen Gülnara Kerimova Özbekistan medyasını meşgul etmeye devam ediyor. Özbekistan Başsavcılığı, Kerimova’nın organize suçlardan yargılanacağını duyurdu.

Gülnara Kerimova’nın ortakları Rüstem Madumarov ve Ermeni asıllı Gayane Avakyan, bu yılın başında aynı suçlardan ağır hapis cezaları almıştı.

Özbekistan Başsavcılığından yapılan açıklamada, Gülnara Kerimova’yla birlikte A. Gafurova, B. Süleymanov, Ş. Kamiljanov ve R. Mustafayev’in de yargılanacağı bildirildi. Açıklamada belirtilen organize suç çetesinin, Gülnara’nın en yakın iki adamı olan muhasebecisi Nurmuhammed Sadıkov ve Rüstem Madumarov tarafından yönetildiği kaydedildi.

Savcılık açıklamasında grubun bulaştığı yolsuzluk miktarının 150 milyar Özbek Sömü (50 milyon ABD doları) olduğu belirtildi.

Kerimova ve arkadaşlarının sadece Özbekistan’da değil yurt dışında da yolsuzluk ve rüşvete bulaştıkları ileri sürülüyor. Gülnara Kerimova, İsveç, İsviçre, Fransa, Letonya ve Hollanda savcılıkları tarafından da rüşvet ve para aklamaktan suçlanmıştı. Kerimova, İsveç’in “TeliaSonera” şirketinden 300 milyon dolar rüşvet almakla suçlanıyor. Bu sayede şirkete, Özbekistan’da ihale kazandırdığı ileri sürülüyor.

Özbekistan’ı 25 yıldan bu yana baskıcı bir yönetimle idare eden Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un kızı Gülnara ile arasının iyi olmadığı biliniyor. Gülnara’nın yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde babasını yenerek ülkenin başına geçme hayali olduğu söyleniyor. İslam Kerimov’un da bu yüzden yolsuzluk davalarıyla kızını susturmaya çalıştığı ifade ediliyor.

Gülnara Kerimova, şu anda Özbekistan’da 15 yaşındaki kızıyla birlikte ev hapsinde tutuluyor. Kerimova, 22 Ağustos’ta BBC’ye gönderdiği bir ses ve video kaydında babası İslam Kerimov’un kendisine kötü muamele yaptırdığını söylüyordu. Kerimova, “Burada köpeklerden daha kötü muamele görüyoruz, ev hapsinde tutuluyoruz, doktora ihtiyacımız var” diyordu.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın