Kazakistan’da okullarda başörtüsü yasağı

Kazakistan’da Nazarbayev adına kurulan ve üstün zekalı öğrencilere hitap eden okullarda başörtüsü yasağı uygulanıyor

Kazakistan’da Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in adını taşıyan üstün zekalı öğrenciler için açılan okula başörtülü öğrencilerin kabul edilmemesi tepkilere neden oluyor.

Nazarbayev Üstün Zekalılar Okulu, verdiği eğitimin kalitesi dolayısıyla birçok ailenin çocukları için ilk düşündüğü okulların başında geliyor. Ancak bu sene okula başörtüsü ile gelen 15 yaşındaki Ayzera İşngızbaeva okulunda kötü bir sürpriz ile karşılaştı. Okul müdürü Bagdan Kayırjanov başörtülü öğrenciyi önce eğitim yılı başlama törenine, sonra ise sınıfa almak istemedi.

Kızlarının okula alınmamasından dolayı şoke olan anne Janar Tamaşeva ve baba Aset İmanbaev polise başvurdu ve okul idaresini şikayet etti. Anne baba, idarecilerin öğrencileri kökeni, cinsiyeti, ırkı, dini ve inancı dolayısıyla ötekileştirerek eğitim hakkından mahrum ettiğini belirtti.

Ayzera’nın annesi şöyle konuştu:

“Biz ailece dini değerlerimize uygun olarak yaşamaya gayret ediyoruz. Çocuklarımızı da güzel ahlaklı olarak yetiştirmeye çalışıyoruz. Kızımız Ayzera çok başarılı bir öğrencidir. Ancak o şimdi 15 yaşında, İslam dini kurallarına göre başörtüsü takmak durumunda. Okul idaresine kızımızın bu sene okula tesettürlü olarak devam edeceğini söylemiştik. Ancak müdür Bagdan Kayırjanov kendi bildiğini yapıyor.”

Okul müdürü Bagdan Kayırjanov gazetecilere yaşananları yorumlamak istemedi ve her şey ortada olmasına rağmen “olay araştırılacak” demekle yetindi.

Semey şehri Eğitim Müdürü Yardımcısı Nataliya Fesenko ise Cumhurbaşkanı Nazarbayev adını taşıyan okulların özel statüsü olduğunu ve okul yönetiminin direkt olarak kendilerine bağlı olmadıklarını söyledi.

Dünya Bülteni

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın