Kazakistan’da Rus işgali endişesi

Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi ve Ukrayna’da devam eden iç karışıklık Kazakistan yönetimini endişelendiriyor. Bölgedeki gelişmelerle ilgili açıklama yapan Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev, ülkesinin bağımsızlığının tehlikeye girmesi durumunda Avrasya Birliği’nden çekileceğini söyledi

Rusya’nın Kırım ve Ukrayna bölgelerindeki nüfusunu kullanarak iç karışıklığı teşvik etmesi, Kazakistan’daki endişeleri artırıyor. Rusya son olarak Mart ayında Kırım’ı ilhak etmişti.

Bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından beri tekrar Rus işgaline uğrama endişesi taşıyan Kazakistan’ın Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev yaşanan gelişmelerle ilgili bir açıklama yaptı.

Kazakistan’ın başkenti 13 yıl önce güvenlik amacıyla Almatı’dan Astana’ya taşınmıştı. Almatı, Rusların sınır kalesi olarak kurduğu bir şehir. Burada Rus nüfusun ağırlıklı olması, Kazak yönetimi tarafından bir tehlike olarak algılanıyor.

Kazakistan Devlet Başkanı Nazabayev yaptığı açıklamada, ülkesinin çıkarları ihlal edilirse ve Kazakistan’ın bağımsızlığını tehlikeye sokan bir durum ortaya çıkarsa Avrasya Ekonomi Birliği’nden çekileceklerini açıkladı.

Nazarbayev, “Sözleşmede belirtilen kararlara uyulmazsa, Kazakistan Avrasya Ekonomi Birliği’nden çekilecektir. Daha önce belirttim ve tekrar söylüyorum, Kazakistan, bağımsızlığını tehdit eden bir örgütle işbirliği içinde olmayacaktır. Bizim bağımsızlığımız, dedelerimizin kanlarıyla kazanılmış önemli bir hazinedir. Onu korumak için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

Avrasya Ekonomi Birliği’nde Kazakistan’a karışı ayrımcı bir tutum takınıldığını söyleyen Nazarbayev, “Rusya ve Belarus’un diğer üyelerin onayını almadan karar vermesinin, işbirliği olmadığını ve buna karşı konuşmaya hakkı olduğunu” vurguladı.

Rusya, Avrasya Ekonomi Birliği çerçevesinde, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan devletleriyle ekonomik işbirliği yürütüyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın