Muhalif Özbek gazeteciye uluslararası ödül

Aral gölünün sularının çekilmesinin olumsuz sonuçları üzerine yazılar yazdığı için tutuklanan Özbek gazeteciye Johann-Filipp Palm ödülü verildi

Özbekistanlı muhalif gazeteci Salijan Abdurrahmanov Almanya’nın ünlü Johann-Filipp Palm adındaki uluslararası medya ödülüne layık görüldü. Johann-Filipp Palm uluslararası medya ödülü her sene fikir ve medya özgürlüğü alanında çalışan yazar ve gazetecilere veriliyor.

Tutuklu bulunan Özbek gazeteci Salijan Abdurrahmanov, bu seneki ödülü Bahreynli Nezihe Seyyid ile paylaştı. Johann-Filipp Palm medya fonu açıklamasında “Salijan Abdurrahmanov, cesur bir gazeteci. Özbekistan rejimi tarafından 10 yıl haksız olarak cezaevinde tutuldu. Yazılarında Aral gölü suyunun çekilmesinin sonuçlarını açıkladığı için cezalandırıldı” denildi.

Özbekistan’ın Kuzey Karakalpak Özerk Cumhuriyeti’nde çalışan gazeteci Salijan Abdurrahmanov 2008 yılında uyuşturucu ticaretiyle suçlanarak 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları ve medya kurumları Özbekistan rejimini ünlü muhalif gazetecinin arabasına uyuşturucu bıraktığını ve haksız suçlamalarla yargıladığı yönünde eleştirmişlerdi.

Salijan Abdurrahmanov hapse atılmadan önce uznews.net sitesinde yazdı ayrıca Savaş ve barış Enstitüsü’nde çalıştı.

Johann-Filipp Palm medya fonu Özbek muhalif gazeteciye verilen ödülün sahibine bizzat teslim edileceği umudunu da açıkladı.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın