Nazarbayev: Avrasya Birliği’nden ayrılabiliriz

Kazak lider Nazarbayev, Avrasya Ekonomik Birliği’nde tüm üyelerin eşit olduğunu ve kararların oybirliği ile alındığını belirterek aleylerinde bir karar alınmak istenmesi halinde birlikte durmayacaklarını söyledi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ülkesinin her an Avrasya Ekonomik Birliği (AEB)’ni terk etme hakkının bulunduğunu söyledi.

Astana’da bir TV kanalında yaptığı konuşmada AEB ile ilgili soruları cevaplayan Nazarbayev, birliğin aleylerine olacak kararlar alması durumunda üyeliği devam ettirmenin anlamı kalmayacağını ifade etti ve her an terk edebileceklerini kaydetti.

Nazarbayev, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Biz AEB’yi siyasi değil, ekonomik birlik olarak oluşturduk ve bu doğru bir karardır. Kazakistan, Rusya ve Beyaz Rusya cumhurbaşkanları toplandığında karar oybirliği ile alınır. Birimiz karşı çıkarsak karar alamayız. Buna da konsensüs denir. Birlikte herkes aynı haklara sahiptir. Aleyhimizde karar alınmak istendiğinde Kazakistan her zaman birlikten çıkabilir.

Kazak lider devlet bağımsızlığının kendileri için vazgeçilmez bir değer olduğunun altını çizdi ve sözlerini şöyle tamamladı:

“Biz Gümrük Birliği’ne de üye olduk. Önceleri Rusya Federasyonu sınırından mal geçirdiğimizde para ödüyorduk. Şimdi ödemiyoruz. Bu milyonlarca Tenge idi. Bundan dolayı malın fiyatı da artardı. Gümrük anlaşmasından devletimiz büyük fayda gördü. Bunun yanında bizim ticari birliğimiz üye devletlerde istikrarı ve barışı da artırıyor.”

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın