Özbekistan’da İslam Üniversitesi sınavında skandal sorular

Taşkent İslam Üniversitesi’ne başvuran adaylara mülakatta başörtüsünün farz olup olmadığı soruldu. Adaylar, başörtüsünün yasak olduğu ülkede sorunun tuzak olduğunu savunuyor…

Özbekistan’da Taşkent İslam Üniversitesi’nde okumak için başvuran adaylara sınav ve mülakatta ‘skandal’ diye nitelendirilebilecek sorular soruldu.

Ozodlik radyosuna mektup yazan bir aday, mülakatta kendilerine İslam karşıtı politikaların ürünü sorular sorulduğunu açıkladı. Talebe, sorulan soruların İslam inancına ters ve zor olduğunu söyledi.

Mektubu yazan öğrenci kendisine “Günümüzde hanımların tesettüre girmesi gerekir mi?” şeklinde bir soru sorulduğunu belirterek “Soruya gerekmez diye cevap versem dinime, gerekir desem Özbekistan kanunlarına muhalif davranmış olacaktım. Ne yapacağımı bilemedim” ifadelerini kullandı.

Öğrenci, sorulardan birisinin de “Hangi İslami gruplardan haberdarsınız” şeklinde olduğunu belirterek bunun tuzak bir soru olduğunu ve başvuranların siyasi görüşlerinin öğrenilip fişlenmesi için yapıldığını savundu.

Ozodlik radyosuna konuşan Taşkent Üniversitesi yetkilisi talebe adaylarına bu tür sorular sorulduğunu kabul ederek soruların üniversite hocaları tarafından hazırlandığını söyledi.

Radyo haberinde bu sene İslam Üniversitesi’ne toplam 134 talebe kabul edildiği bildirildi.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın