Tacikistan İslami Partisi liderlerinden Saodatsho Adolatov 5 yıl hapsa atıldı

Orta Asya’da yasal faaliyet gösteren tek İslami Parti olan Tacikistan İslami Diriliş Partisi (TİDP) Dağlı Badahşan İl Başkanı Saodatsho Adolatov 30 Temmuz’da 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.  Haberi “Asia Plus” ajansı yayınladı.  Mahkeme kararında Adolatov’un  Ceza kanunu  189- maddesi gereğince, yani etnik ve dini nefreti yayma suçundan hapse atıldığı bildirildi.

Resmi bilgilere göre, Adolatov oturduğu mahallede insanları birkaç kez alenen hakaret etti ve bununla mahalle sakinleri arasında kin ve nefret atmosferi yarattı. Mahallede yaşayan 30 kişi ilgili makamlara Adalatov’u şikayet etmişlerdi. Bu şikayetler üzerine o 2014 yıl 14 Nisan’da tutuklanmıştı.

Kararın açıklandığı günde Adolatov’a destek vermek için 120 kişi  Mahkeme binasına geldi. Karar okunduktan sonra kalabalık sessiz şekilde dağıldı. Saodatsho Adolatov 2013 Ağustos ayında TİDP İl başkanlığına seçilmişti. Partinin daha önceki İl Başkanı  Sabzaali Mamadrizoev 2012 yılında özel bir operasyonda öldürülmüştü.

İslami Diriliş Partisi Tacikistan’da bir muhalefet parti olarak kabul edilir. Resmi verilere göre İslami Patinin yaklaşık 40 bin üyesi bulunmaktadır.

Kaynak: http://www.fergananews.com/

Alakalı yazılar

Yorum yazın