Türkmenistan’da gençlere ‘vatanseverlik’ eğitimi

Kazakistan, Tacikistan ve Türkmenistan’da insan hakları durumunu değerlendirmek için oluşturulan bir grubun raporuna göre Türkmen yetkililer gençlere yurtseverlik duygusu kazandırmak için şüpheli yöntemleri kullanmaya devam ediyorlar.

Raporda çocukları okul yaşında olan anne-babalara şu yıl Mayıs ayında öğrencileri Türkmen halkının “gelenek, örf ve kültürüne hizmet ruhunda” yetiştirme taahhütnamesi imzalatıldı. Bunun yanında teamüle uygun olarak okul öğrencileri ve yüksek öğrenim gören talebeler düzenli olarak ulusal bayram vesilesiyle yetkililer tarafından düzenlenen kitlesel geçit törenleri ve diğer etkinliklere katılmak zorunda kalıyorlar.

“Ocak 2013 yılında Türkmenistan ilk defa sansürü yasaklayan medya yasasını kabul etti. Bununla beraber uygulamada sansür yazılı, görsel medyada ve internette uygulanmaya devam ediyor. Yetkililer ülke içinde ve dışındaki olaylar hakkında bilgilere erişimi halk arasında hoşnutsuzluk ve huzursuzluk çıkar korkusu ile kısıtlamaya devam ediyorlar. Rapora göre örneğin “doğal afetler, salgın hastalıklar ve kazalar hakkında bilgiler bile devlet sırrı olarak kabul edilir ve medyada bunlar hakkında haber vermek yasaktır”.

Türkmenistan’da STK’lar konusunda da baskıcı politika devam etmektedir. 2014 yıl 3 Mayıs’ta memlekette yeni ve kapsamlı STK yasası onaylandı. Yasa vatandaşlara kendi seçtikleri derneklere üye olmak ve yabancı kuruluşlara Türkmenistan’da temsilcilik açmak gibi haklar tanıyor. Yasa ayrıca devletin derneklerin faaliyetlerine müdahale etmesini yasaklıyor. Ancak pratikte bu alanda da hiçbir iyileşme görünmüyor…

Memlekette değişen tek şey devamlı olarak eski cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov’u övme geleneğinin şimdiki Türkmen lider Gurbangeldi Berdimuhamedov’un devir edilmesidir…

Kaynak: http://ca-news.org/news:1118325

Alakalı yazılar

Yorum yazın