Özbekistan’da başörtülü öğrenci kütüphaneye alınmadı

Özbekistan’da Ali Şir Nevai Kütüphanesi’ne giden başörtülü bir öğrenci içeri alınmadı, kütüphane yetkilileri yasağın hükümet tarafından konulduğunu açıkladı

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te başörtülü bir öğrenci kütüphaneye alınmadı.

Taşkent Ali Şir Nevai Milli Kütüphanesi’ne gelen bir öğrenci başörtülü olduğu gerekçesiyle içeri alınmadı. Kütüphane yetkilileri, kamu kurumlarına başörtüsüyle girmenin yasak olduğunu açıkladı.

Kütüphanede olaya şahit olan bir okuyucu Ozodlik radyosuna yazdığı mektupla konuyu kamuoyuna duyurdu. Mektupta özetle şu ifadeler yer alıyor:

“Bugün beni çok üzen ve sinirlendiren bir olay yaşandı. Ali Şir Nevai Milli kütüphanesine gittiğimde yetkililer giriş kapısında başörtülü genç bir kızı durdurdular ve üzerini sıkıca aradılar. ‘Başörtünü çıkar yoksa buraya giremezsin’ dediler. Olay sebebiyle genç kız da çok üzüldü. Bizim milli zenginliğimiz olan bu kütüphaneden başörtülü kızlarımız neden yararlanamıyor?”

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkililerden biri radyoya olayı şöyle yorumladı:

“Bakanlar Kurulunun güvenlik konusundaki talebi üzerine başını örtenleri Milli kütüphaneye almıyoruz. Bu yasağı biz koymadık. Güvenlik birimleri izin vermiyorlar. Biz de Bakanlar Kuruluna bağlı bir kurumuz…”

Nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman olan Özbekistan’da toplum ve devlet hayatının bütün alanlarında katı seküler kurallar uygulanıyor. Devlet idarelerinde, kamusal alanlarda ve okullarda başörtüsü takmak, namaz kılmak, Ramazan ayında toplu iftar açmak gibi ibadetler yasaktır.

Dünya Bülteni

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın