Afganistan seçim sonuçlarında yeni sorun

Afganistan’da bir aday oyların yabancı denetçiler, diğeri ise Afganlar tarafından sayılması gerektiğini savunduğu için seçim sonuçlarında yeni bir anlaşmazlık ortaya çıktı

Afganistan’da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin teklifi ile kabul edilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tur oylarının yeniden sayılması işlemi oy sayımı  denetçilerin kim olacağı konusunda anlaşma sağlanamadığı için mümkün olmadı.

Teklifin kabulünden sonra taraflar, Merkez Seçim Kurulu’nun (MSK) yaptığı yolsuzluk ve hileleri kimin ortaya çıkaracağı ve oyların yeniden sayılmasını kimin denetleyeceği konusunda anlaşamadılar. Seçimi kaybeden Abdullah Abdullah bunu uluslararası bir denetim grubunun, rakibi Eşref Gani Ahmedzai ise Afgan denetim grubunun yapması gerektiğini savunuyorlar. Ortaya çıkan durumun silahlı çatışmaya ya da Abdullah’a yakın silahlı grupların ihtilal yapmasına yol açabileceği ifade ediliyor.

Şimdiki Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin destek verdiği Eşref Gani Ahmedzai seçimin ilk turunu kaybetmiş, ikinci turda ise rakibine bir milyon oy fark atarak seçimin galibi ilan edilmişti. Eşref Gani Ahmedzai’nin kurmaylarına göre oyları tekrar sayma işini Afganlılar yapmalı, BM denetçileri ise bu işe sadece gözlemci olarak katılabilir. Onlara göre Afganistan anayasasında seçimlerin uluslararası denetçiler tarafından denetlenmesini öngören madde yok.

Seçimlerin ikinci turu neticeleri açıklanır açıklanmaz Abdullah Abdullah’a yakın silahlı gruplar Kabil’e gitmişlerdi. Oyların yeniden sayılmaması durumunda Afganistan’da da Irak, Suriye ve Libya gibi sıcak çatışmaların hakim olabileceği ifade ediliyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın