Türkmenistan Avrasya Birliği’ne katılmayacak

Türkmenistan’ın Rusya, Kazakistan ve Belarus tarafından oluşturulan Avrasya Ekonomik Birliği’ne katılmayacağı bildirildi

Türkmenistan’ın Moskova Büyükelçisi Berdimurat Recepov memleketinin Rusya’yı stratejik bir ortak olarak gördüğünü, ancak Avrasya Ekonomik Birliği’ne katılmayacağını söyledi.

Recepov, ülkesinin Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un Türkmen büyükelçilerle yaptığı toplantı sırasında Rusya ile ilişkilere değindiğini belirterek Avrasya Birliği’ne katılmayacaklarının kesinleştiğini söyledi. Recepov, “Türkmenistan ve Rusya BM, AGİT, BDT ile diğer uluslararası kuruluşlarda birbirlerine destek veriyorlar. Hazar denizi ile ilgili sorunlarda da iki ülke aynı görüştedir” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın ülkesinin en büyük ticari ortağı olduğunu belirten Büyükelçi Recepov, iki ülke arasındaki ticaret hacminin beş milyar doları aştığını kaydetti.

Türkmenistan’ın Rusya, Kazakistan ve Belarus tarafından oluşturulan Avrasya Ekonomik Birliği’ne de değinen Berdimurat Recepov ülkesinin dış politikada tarafsızlık politikasına uyduğunu ve her zaman olduğu gibi dünya devletleri ile ikili ilişkilerin gelişmesi için çaba gösterdiğini söyledi.

Dünya Bülteni

Türkmen Büyükelçi, “Türkmenistan BDT özel üyesidir ve biz bu teşkilattaki entegrasyon projelere kendi tarafsızlık politikamıza uygun şekilde katkıda bulunmaktayız” dedi.

Alakalı yazılar

Yorum yazın