Putin, BDT istihbarat şefleri ile görüştü

Rusya lideri Putin, BDT ülkelerinin istihbarat birimlerinin başkanlarını Moskova’da ağırladı

Rusya Devlet Başkanı Putin; Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan ülkelerinin istihbarat kurumları başkanları ile Moskova’da görüştü. Toplantıda Rusya Dış İstihbarat Servisi şefi Mikhail Fradkov da hazır bulundu.

Toplantı öncesi konuşan Putin, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) istihbarat şefleri toplantılarının geleneksel hale geldiğini söyledi. Putin, şu ifadeleri kullandı:

“Bu toplantılar malum talepler ve gerekçeler üzerine yapılmaktadır. Şu an zor zamanlarda yaşıyoruz. Ama hangi zaman kolay olmuştu ki? Biz zor değişimler ve bu değişimlerin doğurduğu gerilimlerin olduğu bir zamanda yaşıyoruz. Dolaysıyla aynı alandaki çabaların işbirliği içinde netice vereceğini idrak etmek mecburiyetindeyiz.”

Kendisi de eski Sovyetlerin istihbarat birimi KGB’nin başında yer alan Putin, BDT istihbarat servislerinin işbirliğine özel önem veriyor. Bu konuda attığı adımlar, Rusya’nın bundan sonrada BDT devletlerinin iç işlerine karışmaya devam edeceği eklinde yorumlanıyor.

Putin toplantıda Afganistan konusuna da değindi ve şunları söyledi:

“Hepimiz iyi biliyoruz ki Afganistan’da uluslararası birliklerin çekilmesinden sonra barışı korumak o kadar kolay olmayacak. Orada durum bizim istemediğimiz yönde değişebilir. Ancak biz Afgan hükümetinin durumu kontrol altında tutacağını umuyoruz ve bu yönde güney komşumuza destek vereceğiz.”

Putin BDT istihbarat servislerinin özellikle uyuşturucu kaçaklığı, sınır ötesinde işlenen suçlar, yasadışı göç ve terörle mücadeleye odaklanması gerektiğini belirtti.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın