İlham Tohti iki defa açlık grevi yapmış

Çin’de “bölücülük” yaptığı iddiası ile beş aydır gözaltında tutulan Uygur akademisyen İlham Tohti’nin bu süre içerisinde iki kez açlık grevi yaptığı bildirildi.

Avukatı Li Fangping’e dayandırılarak verilen haberlerde, Uygur akademisyenin mart ayında 29 kişinin ölümü ile sonuçlanan Kunming’deki tren istasyonu saldırısının ardından, 10 gün süre ile “açlık grevi yaptığı” belirtildi.

Li, Uygur muhalif ile dün yaptığı görüşme sonrası Tohti’nin ocak ayında da “İslami usullere uygun olmayan yemek verildiği için 10 gün süre ile yemek yemeyi reddettiğini” kaydetti.

Tohti, ocak ayında başkent Pekin’deki evinden emniyet güçlerince götürülerek gözaltına alınmış, bilgisayarları, cep telefonları ve bazı akademik çalışmalarına el konulmuştu.

Ülkenin kuzeybatısında bulunan Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’deki bir gözaltı merkezinde tutuklu bulunan Tohti’ye, “bölücü fikirler yaymak, bölücü faaliyetler içinde bulunmak ve etnik düşmanlığı körüklemek” suçları isnat ediliyor.

Çin’de Uygur muhalifin yargı süreci ve gözaltı şartlarına ilişkin ayrıntılar kamuoyu ile paylaşılmazken, uluslararası toplum, yetkililerin bu “kapalı” tutumunu eleştiriyor.

Tohti, Pekin yönetiminin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne yönelik yürüttüğü “Sosyal istikrar ve toplumsal huzur” politikasına yönelik yaptığı eleştirilerle biliniyor.

Pekin’deki Minzu Üniversitesi’nde etnik unsurlar üzerinde çalışan 45 yaşındaki Tohti, “muhalif tutumu nedeniyle” daha önce birkaç kez polis tarafından gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı.

dunyabulteni.net

Alakalı yazılar

Yorum yazın