Tutuklu Özbek Müslüman kadın için Londra’da gösteri

 

Tutuklu Özbek için Londra'da gösteri

Özbekistan’da tutuklu bulunan Dilaram Abdulkadirova için bugün Londra’da gösteri yapılacak

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Özbekistan’da Andican’da yönetim karşıtı gösterilere katıldığı için 18 yıl hapis cezası alan Dilaram Abdulkadirova için Londra’da bir gösteri yapacak. Dilaram Abdulkadirova, Özbekistan’da ceza alan binlerce Müslüman tutukludan sadece biri…

Abdulkadirova, 2005 yılının Mayıs ayında Andican’daki gösterilere katıldı. Yönetimin kanlı bir şekilde müdahale ettiği gösteriler sonucu yüzlerce kişi tutuklandı. Bunun üzerine Abdulkadirova Avustralya’ya sığındı. 2010 Ocak’ta Özbek yetkililerinden dokunulmazlık garantisi alarak ülkesine dönebildi ancak Taşkent havaalanına geldiğinde dört gün boyunca gözaltında tutuldu. Mart 2010’da ise tutuklandı. Yargılama sürecinde ailesi ve avukatı ile görüşmesine izin verilmedi. Yargılama sonucunda 2005’teki Andican ayaklanmasına katılmak suretiyle anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs ve Özbekistan’ı yasadışı terk ettiği iddiasıyla 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2012’de ise cezaevinde kurallara uymadığı gerekçesiyle yargılanmasına bile gerek görülmeden cezası 18 yıla çıkarıldı.

Amnesty International’ın gösterisi Londra’da Özbekistan Büyükelçiliği önünde 26 Haziran 2014 günü (bugün) saat 18.00’da yapılacak.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın