Batı Türkistan (Orta Asya) Müslümanları birlik ve beraberlik yolunda

Sovyetler dağıldıktan sonra kadım İslam medeniyetinin merkezlerinden biri olan Batı Türkistan, yani Orta Asya Müslüman Türk Cumhuriyetlerinde İslam dini yeniden ayaklanmaya başladı. Örneğin, Sovyetler zamanında sayısı yüzü bile geçmeyen mescit ve camiler sayısı bugün on binleri geçmiştir. Bundan 20-30 sene önce bırakın İslami, hatta ana dillerini bile kayıp etme noktasına gelen Batı Türkistan’ın yüz ölçümü en büyük devleti Kazakistan’da bile bugün mescit ve camiler sayısı iki bini aşmış durumda…

Taşkent, Buhara, Semerkant, Tirmiz Orta Asya’da İslam medeniyetinin sembol şehirleridir. Buralarda yönetim olarak eski Sovyet zihniyeti varlığını sürdürse de kendilerinin Müslüman olduğunu unutmayan Özbekler, Kazaklar, Kırgızlar, Tacikler ve Türkmenler İslam dinine yeniden kavuşmak ve kendi unutulan diğerleri için barışmakta adete bir birleri ile yarışmaktadırlar..

Bununla beraber mahalli baskıcı rejimlerin zulmünden kaçarak, başka memleketlere hicret etmek mecburiyetinde kalan Batı Türkistan (Orta Asya) Müslümanlarının sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Bağımsızlıktan sonra bu topraklardan siyasi ve dini baskılardan ya da ekonomik sıkıntılardan dolayı kendi vatanlarını terk edenlerin sayısı nerede ise 10 Milyona ulaşmıştır. Sadece Özbekistan’dan Rusya’ya çeşitli nedenlerden dolayı kaçanların sayısı 5 Milyonu bulmuştur..

Bu Muhacirlerin önemli bir kısmı Türkiye’ye gelip yerleştiler. Son 10-15 yılda Batı Türkistan’dan (Orta Asya) Türkiye’ye göç edenlerin sayısı elli ve yüz bin arasında tahmin edilmektedir. Türkiye’yi kendi vatanları olarak gören Türkistanlı Müslümanlar burada çeşitli problemler ile karşılaşmaktadırlar. Bu problemler arasında ikame, sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik sorunları başı çekmektedir..

Türkiye’deki bugün mevcut olan özgürlük ortamından yaralanmayı da ihmal etmeyen Orta Asyalı Müslüman göçmenler kendi aralarında birlik ve beraberliği yola koymaya çaba göstermektedirler. Bu amaçla İstanbul merkezli Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği (kısa adi “Türkistan-Der”, internet sitesi www.turkistanlilar.org) kuruldu. Bu dernek kendi kuruluş amacını Orta Asya’dan Türkiye’ye göç eden Müslümanlar arasında ilmi, maarifi, sosyal ve hukuki yönden yardımlaşma olarak belirledi.

Ünlü İngiliz yayın kuruluşu olan BBC bir röportaj veren (bkz: http://turkistanlilar.org/burhon-qovunchiorta-osiyodagi-xalqlar-orasida-tinchlik-va-birodarlikni-ornatish-uchun-kurashamiz/)  “Türkistan-Der” Genel Başkanı Burhan Kavuncu şimdilerde Türkiye’de Muhacir olan hem şehirlerinin sorunlarını ve onların çözüm yollarını anlattı. Esas sorunun batı Türkistan’daki baskıcı rejimlerin kendi Müslüman halklarına yaptığı zulüm politikası olduğunun altını çizen Kavuncu Orta Asyalı Müslümanları birlik beraberliğe davet etti..

Dr Namaz Nurmumin (Namoz Normumin)

“Türkistan-Der” Başkan Yardımcısı

21.06.2014

Alakalı yazılar

Yorum yazın