Gazprom, Kırgız – Özbek gaz krizi için devrede

Gazprom, Özbekistan ve Kırgızistan arasındaki doğalgaz ihtilafının çözümü için özbekistan’a gitti

Rusya Gazprom doğalgaz şirketi temsilcileri, Kırgızistan’n güneyindeki Oş şehrine doğalgaz tedariki için görüşmelerde bulunmak üzere Özbekistan’a gitti.

Kırgızistan’ın Oş şehri Dağalgaz Sorumlusu Memetkalik Akmatov, Gazprom’un ihracat ve dış ilişkilerden sorumlu Başkan Yardımcısı Alexandr Medvedev’in başkanlığındaki heyetle Özbekistan’da görüşmeler yapıldığını açıkladı.

Oş şehrine iki aydır doğalgaz verilemiyor. Akmatov, halkın bu sebeple büyük bir sıkıntı içerisinde olduğunu belirterek “Buna rağmen bugüne kadar herhangi bir taşkınlık olmadı, halk bizden müzakereleri bir an önce sonuçlandırmamızı istiyor” dedi.

Müzakerelerin sonucu ve sorunun ne zaman çözüleceği ile ilgili bilgi verilmedi. Özbekistan’ın Uztransgaz şirketi bu yılın 14 Nisan günü Güney Kırgızistan’a gaz akışını durdurdu. 10 Nisan’da Gazprom KyrgyzGas’ı devraldı. Özbek tarafı bunun üzerine gaz tedariki konusunda eski anlaşmaları geçersiz saydı.

Kırgız tarafı da buna karşılık Toktogul barajında su yetersizliğini bahane ederek, Özbekistan’a su akışını kesmeyi teklif etti. Kırgızistan Başbakan Birinci Yardımcısı Tayirbek Sarpashev, bunun mümkün olmadığını söylese de 9 Haziran’da Kırgız hükümetinin Özbekistan’a su götüren kanalı kapattığı haber edilmişti.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın