Türkmenistan’da paralı yüksek öğrenim dönemi başlıyor

Türkmenistan hükümeti bu yılın Eylül ayinden itibaren yüksek eğitim kurumlarında paralı öğretime geçme konusunda bir taslak belge hazırladı. Belge henüz resmi olarak onaylanmamıştır.

Taslağa göre yükseköğretim için asgari ücret 3700 manat ( 1300 $ ), ortalama 4,200 manat (1470 $ ), ve maksimum 4,700 manat ( 1645 $ ) olarak belirlenmiştir. Öğretim için ödenecek para miktarı kuruma bağlı olarak değişebilir.

Türkmen Devlet Üniversitesi ve Tıp Üniversitesinde öğrenim için maksimum oranda ve bölgelerde bulunan üniversitelerde asgari oranda öğrenim ücreti alınacaktır.

Türkmenistan’da İnsani Bilimler Uluslararası Üniversitesi ve Gelişim Üniversitelerinin açılımı öngörülmektedir.  Bu Üniversitelerde İngilizce eğitim verilecektir. Milli Eğitim Bakanlığı’na göre eğitim için yabancı öğretmenler davet edilecektir. Bu üniversitelerde eğitim ücreti yılı başına $. 5.000 olacak.

Taslakta denildiğine göre öğrencinin kendisi eğitim ücretini ödemeyecektir. Öğrenciler eğitim ücretini üstlenecek herhangi bir şirket veya kuruluştan teminat mektubu almak zorundalar. Bu kuruluşlar sonradan eğittikleri talebelere iş verecekler.
Taslağın bazı değişikliklerle birlikte yakında onaylanması beklenmektedir.

Ücretli eğitime geçişin yüksek öğretim kurumlarında yolsuzluğu ortadan kaldırıp kaldırmayacağı ya da azaltması zamanla belli olacaktır. Şimdilerde Türkmen öğrenciler bölge Üniversitelerinde eğitim görmek için $ 20.000 kadar rüşvet vermek zorundalar. Bu rakam başkent Üniversitelerinde daha yüksektir. Örneğin, Hukuk Fakültesinde öğretime başlamak için $ 80.000 kadar rüşvet vermek gerekir.

Türkmen öğrencilere ayda 460 manat (160 $) burs veriliyor.

Geçen yıl Türkmenistan üniversitelerine 6100 öğrenci kabul edilmiştir.

Ülke okullarında bu yıl mezuniyet olmayacaktır. Çünkü okullarda 12 yıllık ortaöğretim dönemi başlıyor. Bu da okullardan daha önceki yıllarda mezun olanların üniversitelere girme şansını artırabilir.

Kaynak:

http://www.chrono-tm.org/

Alakalı yazılar

One Thought to “Türkmenistan’da paralı yüksek öğrenim dönemi başlıyor”

  1. m. ali

    Evet evet yenede buyuk problem … Ben parali olmagni cok cok begendim … Insan okamak isteyor emma parasi olmazdan okayip bilmeyor …. ne cin resvet haram ve sende mecbur bu resveti vermek zorundaysin …. Emma resmi odeme olsa onda rahat rahat okayip biliceksin ne icin yanlis bir sey yapmayorsun … ne hoca ( ogretmen ) nede ogrenci …..( olmasa bu yokarda soylenen resvetler mumkin diyil 20.000$ baslarak 150.000$ ra kadar mikdar olyor bu para nereden ??? ve kim??? nasili ??? istihbarat bilirsede onada verceksin olmasa uzerine tohmet olucak ve neler gorulecek ……..

Yorum yazın