Kazakistan’da satılık diploma

Kazakistan'da  satılık diploma

Kazakistan’da çok sayıda okulda diplomaların satıldığı, ödev ve projelerin rüşvetle yapıldığı yönünde ortaya çıkan belgeler milletvekillerinin tepkisini çekti

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Kazakistan’ın yüksek öğretim sistemi ile ilgili bazı milletvekillerinin yaptırdığı özel bir çalışma, diploma satışından yolsuzluğa kadar çok sayıda skandal sonuçlar getirdi.

Çalışmanın sonuçlarına göre birçok üniversite diploma satışı için pazar haline gelmiş bulunuyor. Diplomaları öğretim üyeleri satıyor. Üniversite yönetimi ve akademisyenler bunu ortadan kaldırmak için hiçbir şey yapmıyor.

Konu ile ilgili bazı milletvekillerinin görüşleri şöyle:

Dariga Nazarbayeva, Kazakistan Parlamento Meclisi Başkan Yardımcısı: Eğitimin tüm safhalarında rüşvet sistematik bir sorun haline geldi, bu da öğrencilerde düşük motivasyona yol açıyor. Talebeler ödevlerini yazmaya vakit ayırmıyorlar, sadece öğretmenlere rüşvet vermekle yetiniyorlar.  Gençler kolej ve üniversitelere bilgi için değil, diploma için gidiyorlar.

Ama diploma işi garanti etmez. Bugün kolej ve üniversitelerin 600 bine yakın mezunları kendi uzmanlık alanlarında çalışmıyorlar ve yine 100 bin kişi işsizler safına katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı bunu biliyor ve sadece bu yüzden üniversiteleri optimize etmeye, yani en uygun şekle sokmaya çalışıyor. İstenmeyen üniversitelerin bir kara liste bile çıkarılmış.

Aslan Sarinzhipov, Milli Eğitim ve Bilim Bakanı: Yakın gelecekte bakanlık risk altında olan üniversitelerin bir listesini yayınlamayı planlıyor. Bu yüksek öğretime hazırlananların doğru karar alması için yapılmaktadır. Ayrıca Bakanlığımız mezun oluncaya kadar bu kurumların kapanmayacağını da garanti etmez.

Milli Eğitim Bakanlığında da yeterince sorun var. Milletvekilleri bakanlıkta aslında işe yaramayan çok kurumları tespit ettiler, ama bu kuruluşların çalışanları maaşlarını düzenli almaktadır. Böyle yan kurumlar için milyarlar harcanıyor.

Muhtar Tinikeev, Kazakistan Parlamento Meclisi milletvekili: Bu kurumların çalışanları kendilerine 300 bin tenge maaş ayırmışlar. Bu Bakanlık çalışanlarının maaşından çok daha yüksek bir maaştır.  Buralarda çalışanlar genelde birbirlerinin çalışmalarını kopya yapıyorlar. Bakanlık bir işi yan kuruluş yapacak diyor, yan kuruluş ise aynı konuda bakanlığı işaret ediyor. Neticede iş yapılmadan kalıyor.

Bu arada Milli Eğitim Bakanı yardımcısı Shayakhmetov dahil olmak üzere çok sayıda yüksek rütbeli yöneticilere soruşturma açıldı. Bu kişiler yolsuzluk, görevi ve bütçe fonlarını kötüye kullanma ile suçlanıyor.

Konuyla ilgili davaların görülmesine yakın zamanda başlanacak.

Bu arada eğitim sorunlarının ve yolsuzlukların tartışıldığı oturumda Milli Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın robotlar ve bilimsel deneylerle bir gösteri yapması milletvekillerinin tepkisini çekti.

dunyabulteni.net

Alakalı yazılar

One Thought to “Kazakistan’da satılık diploma”

  1. m. ali

    Ne farki var her yerde ayni problemma ….

    v chom raznicha vezde tak …. v turkmenistane stoga no studenti pakupayut vse v kirgiziyi i v ozbekistane i.t.d.

Yorum yazın