Rus analistler: NATO Orta Asya’ya yerleşiyor

 

Rus basınına göre, NATO’nun Afganistan’dan çekildikten sonra Orta Asya’ya yerleşmek için girişimlerde bulunuyor.

NATO ve ABD’nin Afganistan’dan çekildikten sonra Orta Asya’ya kalıcı şekilde yerleşmek istediği ve bunun için görüşmeler yaptığı öne sürüldü.

Rus gazetesi Nezavisimaya Gazeta’da yer alan yorumlara göre NATO’nun en önemli hedefleri içerisinde Afganistan’dan askeri birliklerin çekilmesinden sonra Orta Asya ülkelerine yerleşmek. Moskova’daki Ukrayna hotelinde düzenlenen uluslararası güvenlik konferansında da bu konu gündeme taşındı.

Konferans üç yıldır Rusya Savunma Bakanlığı tarafından organize ediliyor. Önceki yıllarda konferansa katılan NATO askeri yetkilileri Ukrayna krizinden sonra toplantıya katılmama kararı almıştı. Konferansa ABD, Almanya, Fransa ve İtalya bağımsız askeri uzmanları ve araştırmacıları katıldı. Ukrayna, Gürcistan ve Moldova ise temsilci göndermedi.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoli Antonov günümüzün en önemli sorunlarının renkli isyanlar, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan gelişmeler ve Afganistan’dan askerlerin çekilmesinden sonra oluşacak yeni durum olduğunu savundu.

Rus analistlerin görüşüne göre NATO’nun Afganistan’dan çekilmesinden sonra 90’lı yıllarda olduğu gibi Taliban güçleri aktif hale gelecek ve bölge ülkelerini de etkilemeye çalışacak. 2015 yılında Orta Asya ülkelerinde sıcak çatışmaların yaşanabileceğine dair de uyarılar yapıldı.

NATO’nun çekilmesinden sonra Orta Asya’ya konuşlanacağına dair ilk belirtiler ittifakın Özbekistan’da askeri merkezi açması ile ortaya çıktı. Sürecin önümüzdeki dönem içerisinde de devam edeceğine ve diğer ülkelerde de etkili bir şekilde yerleşebileceğine dair analizler yapıldı.

http://www.dunyabulteni.net/

Alakalı yazılar

Yorum yazın