NATO Özbekistan’daki askeri reformlara yardımcı olacak

 

Fotoğrafta: NATO Genel Sekreterinin Kafkasya ve Orta Asya Özel Temsilcisi James Appathurai

NATO Özbekistan’da askeri reformlara yardımcı olacak. “Podrobno.uz ” internet sitesine açıklama yapan  NATO Genel Sekreterinin Kafkasya ve Orta Asya Özel Temsilcisi James Appathurai konu ile ilgili önemli bilgiler  aktardı.

Reformlar neticesinde ülkenin savunma yapısı ve askeri eğitim modern hale gelecektir. Buna ek olarak Özbek askerleri NATO tarafından düzenlenen terörizme karşı kurslara katılacak.

Özbekistan 20 yıldır NATO ile işbirliği yapıyor. 2005 Andican’da yaşanan katliamdan sonra bu işbirliğine 3 sene mola verilmişti.  2013 yılından bu yana Taşkent’ da NATO temsilciliği bulunuyordu. Onun resmi açılışı bu yıl 16 Mayıs’ta gerçekleşti.

Taşkent’teki temsilcilik aynı zamanda NATO ile “diyalog ve pratik işbirliğinin güçlendirmekte” olan Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan için de sorumludur. NATO temsilciliği bir de batı askeri güçlerinin Afganistan’dan Orta Asya’ya yolu üzerinden naklini de denetliyor. 

 Afganistan’da ittifakın misyonu tamamlamasından sonra NATO ve Orta Asya ülkelerinin gelecekteki işbirliği konusundaki soruya cevap veren Appathurai şunları söyledi: ” NATO ve bölge ülkeleri sadece askeri alanda işbirliği yapmıyor. Biz öncelikle siyasi ortaklarız ve bu ortaklığı sürdürmek isteriz.

http://golosislama.ru/news.php?id=23605

Alakalı yazılar

Yorum yazın