Türkmenistan’da çok eşliliğe ilginç çözüm

Türkmenistan’da çok eşliliğin önüne geçmek için uygulamaya konan düzenleme duyanları büyük şaşkınlığa uğratıyor. Ülkede ikinci eş olarak evlenen kadınlar hapsediliyor.

Center Asia’da Seva Türkistani imzasıyla yayımlanan bir analizde ülkede uygulanan bu müeyyide alaya alınarak ‘Türkmenistan’da hayatın çok eğlenceli olduğu’ vurgulandı.

Türkmenistan cumhurbaşkanının emriyle ikinci eş olarak evlenen kadınların hapsedilmesinin adaletsiz bir uygulama olduğu belirtilen analizde İslam’ın çok eşliliğe izin verdiği fakat bunun da şartları olduğu, İslam’daki bu uygulamanın erkeklerin şehvet oyunlarını din adına onaylamak demek olmadığı vurgulandı.

Türkistani, toplum ahlakını korumak için tedbir almanın yerinde olduğunu fakat ikinci eş olan kadınları hapsetmek gibi çağdışı uygulamaların bu amacı yerine getiremeyeceğini belirtti. Hapsedilen kadınların fuhuş yapmakla suçlandığını belirten Seva Türkistani, “Eğer ikinci evlilik fuhuşsa böyle fuhuşa yol açan erkekleri de cezalandırmak gerekmez mi?” ifadelerini kullandı.

Devletlerin istihdam sağlamak; sanayiyi geliştirmek; yollar, konutlar ve köprüler inşa etmek gibi güzel işlerle meşgul olmasının daha hayırlı olacağını belirten Türkistani, insanların özel hayatına karışmanın kamu gücünün yapması gereken son iş olduğunu ifade ederek bunu yapanların da faşist olarak anıldığını söyledi. Türkistani “Türkmenistan faşist bir devlet ise diyecek sözüm yok ancak hukuk devleti ise erkeklerin ikinci eşlerini hapsetmesi hiç de adil bir uygulama değil” ifadesini kullandı.

Türkistani, çok eşli erkeklerin genellikle devlet imkanlarını kullanabilen zengin kişiler olduğunu belirterek yazısını şöyle tamamladı:

“Bir de şu unutulmamalı. Bilindiği gibi iki, üç ya da dört hanim almak için kişi zengin olmalıdır. Bu da ancak devlet başkanına yersiz methiyeler dizen bürokratların veya zenginlerin ‘kısmetidir’. O halde işe onlardan başlamak lazım. Yoksa yolsuzluğa karşı böyle savaştan hayır beklememeyiz.”

http://www.dunyabulteni.net/

Alakalı yazılar

Yorum yazın