NATO Özbekistan’da temsilcilik açıyor

NATO, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te temsilcilik açmaya hazırlanıyor. Girişimin Özbek lider İslam Kerimov’un isteği olduğu ve işgal güçlerinin Afganistan’dan çekilmesinden sonra Özbekistan’da radikal diye nitelendirdiği grupların aktif hale gelmesinden endişe ettiği için Nato’ya teklif götürdüğü belirtiliyor.

2008 yılında NATO’nun Bükreş zirvesinde konuşma yapan Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, Afganistan’da barışın sağlanması maksadıyla NATO’nun da katılımıyla koalisyon grubunun oluşturulmasını teklif etmişti. Grup içerisinde Afganistan’a komşu olan İran, Çin, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan gibi ülkelerin yanı sıra Rusya, ABD ve NATO ittifakı da yer aldı. Bunun yanı sıra Özbekistan NATO’nun Afganistan’dan çekilme planı içerisinde transit ülke olarak da yer aldı.

Daha önce de haber verildiği gibi Özbekistan bunun karşılığında askeri malzemeler ve teknoloji ile desteklenmiş olacaktı. Afganistan’dan çıkarılan askeri malzemelerin bir kısmının Özbekistan’a verilmesine karar verilmişti. Ancak henüz ABD’nin Afganistan’dan çekilme planının gerçekleşmemesi sebebiyle bu karar uygulanmadı.

Özbek siyasi uzman Refik Seyfulin NATO temsilciliğinin açılmasının Özbekistan – NATO yakınlaşmasının doğal bir sonucu olduğunu ifade etti. Seyfulin’e göre NATO karargahının açılmasından sonra Taşkent yönetiminin politik değişim yapacağına dair beklentiler ise gerçekleri yansıtmıyor.

Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü uzmanı Ajdar Kurtov ise NATO güçlerinin muhtemel güvenlik tehdidi durumunda Özbekistan’ı savunmayacağını öne sürdü. Kurtov Özbekistan’ın ittifaka üye olmadığını ve önümüzdeki dönemde de böyle bir beklentinin olmadığının altını çizdi.

http://www.dunyabulteni.net/

Alakalı yazılar

Yorum yazın