D. Türkistanlı kadın hukukçu işkenceyle öldürüldü

 

D. Türkistanlı kadın hukukçu işkenceyle öldürüldü

İşgalci Çinlilerin Doğu Türkistanlıları düzmece mahkemelerde idam cezasına çarptırmasını, cep telefonu ile gizlice kaydederek ortaya çıkaran Doğu Türkistanlı mahkeme katibesi Gülnar Abdulahat, hapsedildiği cezaevinde gördüğü ağır işkencelerden dolayı hayatını kaybetti

Doğu Türkistan’ın Aksu Vilayetine bağlı Abat Halk Mahkemesinde zabit katibi olarak çalışan Gülnar Abdulahat tutuklandıktan sonra kendisine yapılan ağır işkenceden dolayı vefat etti. Gülnar Abdülahat, işgalci Çin yönetiminin Doğu Türkistanlıları düzmece mahkemelerde idama mahkum etmesini, gizlice kaydederek, açıga çıkmasını sağlayan isimlerden biriydi.

Geçen yılın Ağustos ayında Çin işgal polisince tutuklanıp hapsedilen ve bir daha kendisinden haber alınamayan 30 yaşındaki Uygur hukukçu Gülnar Abdulahat’ın, 10 Mart tarihinde ağır işkenceden dolayı vefat ettiği ortaya çıktı.

Mart ayının başlarında Avat ilçesi Emniyet Müdürlüğü Avukat Gülnar Abdulahat’ın hastalandığını ve durumunun kötüleştiğini öne sürerek, ailesinin kızlarını teslim almasını istemişti. Aile, ayakta duramayan, el ve ayak tırnakları sökülmüş vaziyette, yüzü şişmiş ve yaralar içindeki kızlarını teslim aldıktan sonra, tedavisini yaptırmaya çalıştı. Ama tedavi sonuç vermedi ve Gülnar Abdulaha 10 Mart günü vefat etti.

Doğu Türkistanlı eski bir gazeteci ise RFA radyosuna, Gülnar Abdulahat’ın vefatından sonra Çin polisinin anne ve babasını gözaltına aldığını, anne ve babanın halen tutuklu bulunduğunu duyurdu. Aynı gazeteci, akraba ve komşularının, eve taziye ziyaretinde dahi bulunamadığını, buna cesaret edemediklerini aktardı

Gülnar Abdulahat Xinjiang Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra, Avat İlçesi Halk Mahkemesinde Zabıt Katibi olarak işe girmiştir. Geçen yılın Haziran ayında çalıştığı mahkemece idam cezasına çarptırılan bir Uygur siyası tutuklunun mahkemesi esnasında kendisine savunma hakkı verilmediği ve kötü muameleye maruz kaldığına şahit olan Gülnar’ın, idam cezasına çarptırılan mahkumun mahkeme safhasını gizli olarak cep telefona kaydettiği, ve bir enternet gurubuna göndererek, olayın açığa çıkmasını sağladığı belirtiliyor..

Bunu tespit eden işgalci Çin yönetimi, görüntüleri sosyal paylaşım sitesinden sildirirken, Gülnar’ın mahkemedeki işine son verdi, daha sonra da bölücülerle işbirliği yaptığı suçlaması ile tutukladı.

Olayın meydana geldiği Avat ilçesinden gelen bir ziyaretçi RFA Radyosuna ağlayarak anlattığı şu mesajı verdi: “Aziz Kardeşlerim, Zulme sessiz kalmayın. Bugün Gülnar kızımızın başına gelen ileride sizin de başınıza gelebilir. İşgalcı Çinliler zulüm ve işkencede insanlık sınırlarını aşmış durumda. İşgalci Çinliler sırf Müslüman ve Uygur olduğumuz için bizi aşağılıyor ve işkence ediyorlar. Polis, Gülnar’ı ailesine teslim ederken, sağlam olarak teslim aldım diye belge imzalattılar. Ancak, ailesi kızlarını evine getirdiklerinde Gülnar kızımızın gözü çıkarılmış, burnu ve kulakları kesilmiş haldeydi. El ve ayak tırnaklarını sökmüşler. Bütün vücudu lime lime edilmiş bir durumda idi. Ailesi teslim aldıktan sonra Kızlarını tedavi ettirmek için çok uğraştılar. Önce Avat ve Aksu ‘daki Hastanelere götürdüler. Yetkililer hastaneye kabul etmediler. Daha sonra Urumçi 2 Nolu Hastaneye gittiler, fakat burası de tedavi etmeyi reddetti. Çaresiz evine geri getirdiler. Merhume acılar içinde vefat etti. Allah Teala her şeye kadir-i mutlaktır. Bir gün mutlaka bunun hesabını soracaktır.”

(Hamit Göktürk / Dünya Bülteni)

Alakalı yazılar

Yorum yazın