Erdoğan ve Kerimov Sochi’da buluştu

08.02.2014

Özbekistan devlet televizyon kanalı kış olimpiyatları nedeniyle Rusya’nın güney şehri Sochi’ye gelen Özbekistan Devlet başkanı İslam Kerimov ve Türkiye Cumhuriyeti başbakanı Tayyip Erdoğan’ın bir araya geldikleri haberini yayınladı.

Bilindiği gibi İslam Kerimov Türkiye ile ilişkilere sıcak bakmamaktadır. Özbekistan Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan tarafından oluşturulan Türk Devletleri Konseyi’ne katılmamakla beraber, Kerimov yönetimi Türk iş adamlarına baskı uygulamaktadır. Kerimov’un zulmünden kaçan on binlerce Özbek vatandaşları günümüzde Türkiye’ye sığınmış durumda. Özbek muhalefetinin bazı liderlerinin de Türkiye’de bulunduğu bilinmektedir.

1999 de Türkiye’ye hükumeti AİHM kararlarına rağmen diktatör Kerimov’un talebi üzerine Özbek muhaliflerden  Zeyniddin Askarov ve Rustam Mamatkulovları Özbekistan’a iade etmişti. Bunlardan Zeyniddin Askarov önce 11 yıl hapis cezasına çarptırılmış, ancak ceza müddeti bitmesine bir kaç ay kala hapishanede işkence yapılarak öldürülmüştü. Rustam Mamatkulov’a ise 20 yıl hapis cezası verilmiş ve şimdilerde kendisinden haber alınamamaktadır.

UDT-Der Haber Merkezi

Alakalı yazılar

Yorum yazın