Kırgızistan’da dini eğitim ‘iman fonu’ndan sağlanacak

01.02.2014

Kırgızistan'da dini eğitim 'iman fonu'ndan sağlanacak

Kırgızistan’da din kültürünün yaygınlaşması ve halkın sahih inanca sahip olması için ‘İman’ adında bir fon oluşturuldu

Kırgızistan Devlet Başkanı Amazbek Atambayev ülkesindeki dini kalkınmanın artması amacıyla İman adında bir fon oluşturulması kararını verdi.

Kırgızistan’ın 2017 yılına kadar düzenlenen kalkınma planı kapsanma girmeyen çalışmalar için oluşturulan fonun başlıca amacının din kültürünün gelişmesi olduğu açıklandı.

Bu fon kapsamında halkın dini bilgilerinin ve eğitiminin arttırılması ve bu yönde yapılacak çalışmaların desteklenmesi, bölücülükle mücadelede vatandaşa ve devlet politikasına destek sağlanması hedefleniyor.

Kırgızistan Devlet Din İşleri Komitesi Başkanı Orozbek Moldaliyev dini anlamak için bireylerin eğitim kalitesinin de arttırılması gerektiğine dikkat çekerek, hangi din olursa olsun, dinde terörün ve bölücülük gibi olumsuzlukların olmadığını söyledi.

İman Fonuyla ayrıca İslam adını kullanan ve faaliyetinde bölücülük hedefi gözeten bazı gruplara karşı da mücadele edilecek.

İlahiyatçı Kadir Malikov, İman Fonunun oluşturulmasının yerinde bir karar olduğunu söyledi. Malikov, bu fonun devletin dine olan ilgisinin artmasınn işareti olduğunu belirterek, özellikle İslam alimlerinin yetişmesinde ve din adına yanlış öğretilenlere karşı mücadelede önemli bir rolü olacağını söyledi.

İman Fonu ayrıca Kırgızistan’da Müslüman Din İşleri Başkanlığı’nın yeniden yapılandırılmasına da katkıda bulunacak.

 Dünya Bülteni

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın