Çın polisi Aksu’da 6 Müslümani vurarak öldürdü

sincan

27.01.2014

Çinli yetkililer, polisin Aksu vilayetine bağlı Hışien kasabasında, bir soruşturma sırasında saldırıya uğradığını duyurdu. Polisin açtığı ateş sonucu 6 kişi vurularak öldürüldü. 5 kişi ise gözaltına alındı.
Vilayetin başka bir bölgesinde ise, bir pazar yeri yakınlarında meydana gelen patlamada 6 kişi hayatını kaybetti. Polis patlamadan sonra üç kişiyi tutukladı.

Sincan özerk bölgesinde 10 milyon etnik Uygur bulunuyor. Sincan bölgesinde nüfusun yaklaşık yüzde 45’i Müslüman Uygurlardan oluşuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW)’nün 2013 yılındaki uygulamaları içeren raporunda Çin’in, bölgede yaygın bir etnik ayrımcılık, dini faaliyetlere yönelik baskılar ve artan bir kültürel sindirme politikası sürdürdüğü belirtiliyor. Çin yönetimi ise bölgedeki şiddet olaylarından “ayrılık talebinde bulunanları” sorumlu tutuyor.
Temmuz 2009’da Urumçi’de meydana gelen ayaklanmada 197 kişi yaşamını kaybetmişti, 1721 kişi ise yaralanmıştı. 2013’te ise bölgede meydana gelen farklı olaylarda Uygurlar, Han Çinlileri ve farklı etnik gruplardan olmak üzere 100 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: El-Cezire Türkiye

Alakalı yazılar

Yorum yazın