Rus Basını : ABD Kırgızistan’da devam edecek

10.01.2014

Rusya’nın “Nezavisimaya Gazeta”gazetesi, Kırgızistan’da üssü bulunan ABD’nin bu ülkedeki faaliyetlerine devam edeceğini iddia etti

Dünya, ABD’nin Kırgızistan’daki Manas Hava Üssü’ne veda edeceği günü merakla beklerken Rusya’dan tam tersi bir haber geldi. Rusya’da yayın yapan Nezavisimaya Gazeta, şok bir iddia ortaya attı.
Gazete, Kırgızistan Paramentosu tarafından onaylanan ve Devlet Başkanı imzası ile ülkesinden çıkartılması kararı alınan ABD’nin ülkedeki faaliyetlerini sürdüreceğini duyurdu.
Bişkek Yönetim’nin aldığı karar üzerine Pentagon’un Manas’daki hava üssünü Romanya’daki Konstansa bölgesine taşıyacağı ifadesine yer veren Nezavisimaya Gazeta, ancak ABD’nin Kırgızistan’dan çıkmayacağını, sadece formasyon değişikliği ile faaliyetini devam ettireceğini belirtti.
Devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’in de 2009 yılında Moskova’ya söz konusu ABD üssünün ülke dışına çıkartılması ile ilgili kararının net olduğunu belirterek, ancak daha sonra üssün isim değişikliği ile faaliyetine devam kararı aldıklarını anımsattı.
Gazetede, ABD üssün gönderilmesi kararına rağmen üs alanında yeni çevre yolu ve hava kulesi inşaatı başladığı belirtildi. Hava kulesin tamamlanması ile Kırgızistan genelinde ayrı ayrı bölgelerinde yerleşen radar istasyonun kontrol mekanizması merkezi haline geleceği ve komşu ülkeleri, Çin, Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan’ı da kapsayan takip etme imkanı olduğu belirtildi.
Gazete ayrıca, ABD’nin Bişkek Büyükelçilik binasına ait arsada yeni inşaatların devam ettiğini savundu. Gazeteye göre, yerin 28 metre altında inşa edilen gizli bölümler, üsten alınan elektronik uydu ve cihazların yerleşim alanı olarak kullanacak.
Gazete, ABD üssünden sonra Kırgız Hükümeti’nin Manas havaalanını tamamen sivil havacılık için kullanacağı ve ulusulararası uçuşların en önemli transit merkezi haline getirme planları olduğunu da haberinde yer verdi.Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın