Sovyetlerin Türk boylarını sindirme politikası

06.01.2014
Bundan tam 30 yıl önce 1984 yılında şu makaleyi yazmıştım:
Timur Kocaoğlu, “The Chairmanships of the State Security Committees of the Soviet Muslim Republics” Radio Liberty Research, No. 34 (1984), s. 1-5
[Sovyet Müslüman Cumhuriyetlerinde Devlet Güvenlik Komitesi Başkanları]… Sovyet arşivlerine dayanarak yazdığım bu kısa yazımda, Sovyetler Birliği’ndeki 15 Sovyet cumhuriyetindeki KGB başkanlarının etnik geçmiş bilgilerini inceleyince şu gerçekler ortaya çıktı:
1. Müslüman olmayan Sovyet cumhuriyetlerinin KGB başkanları hep aynı cumhuriyetteki ana etnik gruptan seçilmiştir (Gürcistan ve Ermenistan’da KGB başkanları hep Gürcü ve Ermeni olmuştur)
2. Müslümanların yaşadığı 6 cumhuriyette ise durum şöyledir:
a) Azerbaycan ve Kazakistan her birinde 1955-1984 arasındaki 7’şer KGB başkanından yalnızca 2’şeri Azerbaycan Türkü ve Kazak, ama Kırgızistan’da 6 KGB başkanından yalnızca 1 tanesi Kırgız olmuştur, geri kalanlar ya Rus veya Ermeni olmuştur.
b) Buna karşılık en güneydeki Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan’da ise 6-7 KGB başkanından hiç biri yerli Türk veya müslümandan seçilmemiş, ağırlıklı olarak Rus, Ukraynalı, Yahudi ve Ermeni olmuştur. Özbekistan’da 7 KGB başkanından 3’ü Ermeni olmuş.
*** Bu verdiğim yalnızca KGB başkanlarının etnik milliyetleridir, KGB kurumunda yüksek rütbelerde sürekli olarak Rus veya başka Türk ve müslüman olmayanlar en önemli yerlerde görevlendirilmiştir. Sovyet tarihi boyunca bütün kurumlarda bu aynı Sovyet politikası uygulanmış ve mankurtlaşmış olarak Sovyet ve komünizme sadık bile olsa, bir Türk ve müslümana Sovyet idarecileri güvenmemişlerdir. Zaten, cumhuriyetlerdeki bütün Komünist Partisi 2. sekreterleri Ruslardan (veya Ukraynalılardan) seçilmiştir.

Alakalı yazılar

Yorum yazın