Afganistan’da afyon üretimi rekor seviyede

Afganistan’ın dünyanın en büyük afyon üreticisi olmaya devam ettiği ve ülkede afyon üretiminin rekor seviyeye ulaştığı bildirildi.

BM Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Ofisi’nin (UNODC) açıkladığı rapora göre, Afganistan’da afyon ekilen alanlar geçen yıla göre yüzde 36 artarak 209 bin hektara ulaştı. Ülke, dünyada uyuşturucu yapımında kullanılan afyonun yüzde 80’ini üretiyor. Afyonun ağırlıklı olarak Taliban’ın etkin olduğu güney ve doğu vilayetlerde ekildiği ancak başkent Kabil’de de önemli artışın göze çarptığı belirtilen raporda, yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip Kabil’deki afyon ekim alanlarının bir önceki yıla göre yüzde 148 arttığı vurgulandı.

UNODC Kabil Temsilcisi Jean Luc Lemahieu, NATO kuvvetlerinin gelecek yıl Afganistan’dan çekilmesi ile durumun daha da vahim boyuta ulaşacağının altını çizerek, uluslararası yardımların azalmasıyla merkezi hükümetin yasa dışı gelir kaynaklarına bağımlı hale gelmesinin kaçınılmaz olduğu uyarısında bulundu. Rapora göre, diğer ürünlerden hastalık ve çeşitli sebeplerle verim alamayan çiftçiler, ülkede süren belirsizliğin tesiriyle de bu yola başvuruyor. Afganistan Narkotikle Mücadele Birimi tarafından hafta başında yayımlanan raporda ise ülke genelindeki uyuşturucu bağımlısı sayısının 1 milyonu bulduğu bildiriliyor. Afgan yetkililer, uyuşturucu kullananların yüzde 20’sinin kadın ve 18 yaş altı çocuklardan oluştuğunu kaydediyor.

(AA)

Alakalı yazılar

Yorum yazın