Caslık Hapishanesi niçin kuruldu?

10 Aralık uluslararası insan haklarının kabul edildiği gün. Geçtiğimiz Kasım ayında Özbekistan’ın insan hakları konusundaki baş müzakerecisi Akmal Saidov başkanlığındaki heyet Cenevre’de toplanan  BM İnsan Hakları Komitesi’nde Özbekistan’daki insan hakları ihlalleri konusunda hesap verdi.

Saidov konuşmasında  “Özbekistan’da siyasi mahkum yok, işkence desteklenmemekte, çocuklar zorla çalıştırılmıyor, basın sınırlanmamakta ve dini hürriyetler çiğnenmemektedir” dedi.

Hapishanedeki kötü şartlar ve özellikle  işkenceler gündeme geldiğinde, Özbekistan İnsan Hakları Milli Merkezi Başkanı Akmal Saidov, sinirlendi. Özbek tarafına göre, Caslık hapishanesindeki problem sadece iklim şartları ile alakalı.

BM İşkenceye Karşı Komitesi, 2002 yılından bu yana Caslık hapishanesinin kapatılmasını tavsiye etmişti fakat Özbekistan tarafı  bu taleplere sürekli duyarsız kaldı.

BM’deki bu tartışmaların ardından Özbekistanlı meşhur insan hakları aktivisti Talip Yakubov  “Caslık hapishanesi hangi amaçla kuruldu?” başlıklı bir bildiri  yayınladı. Halen Fransa’da ikamet etmekte olan Yakubov, Caslık’daki hapishanenin hükümete muhalif  insanlar için özel olarak inşa edildiğini söyledi.

Bu konuyla ilgili olarak BBC Özbek web sayfasındaki şu yazıları okuyabilirsiniz:

1-Caslık’ta özellikle dini mahpuslara yeni eziyet ve cinayet yöntemleri uygulanmaktadır.

2-Caslık’ta düzenli olarak insanlık dışı işkenceler devam etmektedir.

3-Azaplar dünyası: Özbekistan’ın “Gitse Gelmezi”(Caslık Hapishanesi)’ nden çıkabilmiş bir mahpusun hikayesi.

(BBC  Özbek)

Alakalı yazılar

Yorum yazın