Dünya ülkeleri Türkmen gazı için devrede

AŞKABAT (CİHAN)- Dünya enerji kaynaklarında önemli bir yere sahip Türkmenistan, enerji işbirliğinde dünya ülkelerinin gözde ülkesi konumuna geldi. Dünyanın birçok ülkesi, Türkmenistan gazı için devr…ede.

Türkmenistan’da 17-18 Ekim 2013 tarihlerinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı kapsamında Uluslararası Enerji Güvenliği Konferansı düzenlendi. Yüksek düzeyde temsil edilen organizasyona, AGİT’e üye ülkelerden temsilcilerin yanı sıra, uluslararası örgüt ve şirketler seviyesinde de heyetler yer aldı.

Konferansa katılan ülkelerden Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayi Bakanı Eduard Stavitski, Türkmenistan Petrolgaz ve Mineral Kaynaklar Bakanı Muhammetnur Halilov ile bir araya geldi. Ukrayna Enerji ve Maden Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna’nın, Türkmenistan’dan tekrar doğalgaz satın almaya hazır olduğu açıklandı.

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan habere göre, Bakan Stavitski Türkmenistan bakanı ile yaptığı görüşmesinde, iki ülke arasındaki enerji sektöründe oldukça uzun ve verimli bir işbirliği oluştuğunu kaydetti.
Bakan’a göre, Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayi Bakanlığı ile Türkmenistan Enerji Bakanlığı arasında elektrik enerji alanında işbirliğini öngören mutabakat zaptının imzalanması bekleniyor.

Ukraynalı bakan, Türkmenistan’da Petrol ve doğalgaz yataklarında arama çalışmalarına ve bu ülkede doğalgaz ve Petrol tesislerinin inşaatına katılmak istediklerini belirtti.

Ukrayna, daha önce Türkmenistan’dan doğalgaz satın alıyordu. 2006 yılında bu sevkiyat durduruldu. Bunun tekrar başlatılması için yoğun görüşme trafiği devam ediyor. Ancak, doğalgaz sevkiyatının başlatılması için Ukrayna’nın Rusya’yı da ikna etmesi gerekiyor.

Alakalı yazılar

One Thought to “Dünya ülkeleri Türkmen gazı için devrede”

  1. Abu Muavia

    Evet evet turkmen gençlerı dış ulkelerde fakır ve fakadalar ve bunlar musulmanların malını dağtyorlar Allahu akber……. Gelin bakın Aksarayın sokaklarında turkıstanlı gençler ne yapyorlar vatandan akrabadan uzakda ??????????????

Yorum yazın