Çin’den Doğu Türkistan`da tesettür karşıtı kampanya

Çin hükümeti, özellikle Doğu Türkistan‘a yönelik olduğu belirtilen, “Güzellik Projesi” adı altında bir proje başlattı. Proje hedefi, kadınları peçeden ve tesettürden soğutmak.

Müslümanların çoğunlukta olduğu Uygur bölgesini hedef alan bir proje ile kadınların, yüzlerini açmaları ve çeşitli kozmetik malzemeleri kullanmaları özendiriliyor. Doğu Türkistan’daki şehirlerin birçok yerindeki reklam panolarına asılan afişlerde, kozmetik malzemelerinin sergilendiği, tesettürlü kadınların yüzlerini açarak bunları kullandıkları ve bundan mutlu oldukları anlatıldı.

Kampanyada, peçenin ve tesettürün kadınları sınırladığı, kısıtladığı iddia edilirken, yüzünüaçan kadınların daha özgür olacakları öne sürülüyor. Ancak kampanya ile ilgili yapılan araştırmalarda, Müslümanların bu durumdan hoşnut olmadıkları ortaya çıktı.

Kampanyla ilgili konuşan 25 yaşındaki bir Müslüman kadın yaptığı açıklamada: “Biz geleneklerimizi devam ettirmek istiyoruz, buna ihtiyacımız var, herkesin de bize anlayış göstermesi gerek.” dedi.

Projeyi başlatan kurumdan yapılan açıklamada ise, insanların özgürlüklerine karışmadıkları savunuldu, bazı kişilerin bu tür kıyafetleri kullanarak terör faaliyetleri yaptıkları iddia edildi.

Alakalı yazılar

Yorum yazın